Juridische scan digitale onderneming

Website, online portaal of webwinkel? Steeds meer ondernemingen ontlenen hun bestaansrecht aan het internet. Over de economische kracht van het internet worden boeken vol geschreven. Maar hoe zit het met de juridische aspecten van het verhaal?

 

Consumentenrecht en privacy

Ongetwijfeld ben je al in aanraking gekomen met de ‘kritische consument‘. Ze duiken meer en meer op, de goed geïnformeerde, strenge en kieskeurige online klanten. Ze verwachten snelheid, flexibiliteit, gemak en hulpvaardigheid en het liefst allemaal tegelijk. En dan hebben we het nog niet gehad over de wensen van de wetgever. Consumenten worden door de Nederlandse wet goed beschermd en daar wordt de verkoper geacht rekening mee te houden. De meeste regels omtrent consumenten zijn van dwingende aard. Dat betekent dat je hier niet vanaf mag wijken. Zo gelden er regels voor koop op afstand: als een consument een product via internet, telefoon of fax afneemt mag de koper de koop binnen 14 dagen ontbinden. Op zich logisch dat je als consument bedenktijd hebt, wanneer je een product nog niet “echt” hebt gezien. Maar wel iets om als ondernemer rekening mee te houden. En dan heb je uiteraard ook nog zoiets als privacy.

Het is soms nog echt een rommeltje op het internet. Onduidelijke afspraken rond gegevensverwerking (mag ik die e-mailadressen nu doorverkopen of niet?), nieuwe regels rond cookies (moet ik écht op mijn webshop/site vragen of ik het koopgedrag van mijn bezoeker mag bijhouden?) en een schrijnend gebrek aan transparantie bij datadiefstal. Houd jij van je eigen en andermans privacy? Communiceer dat dan ook naar je klanten. 

 

Webwinkels én websites

Vanzelfsprekend is de webscan er niet alleen voor webwinkels, ook gewone websites hebben baat bij deze grondige controle. Zo gaan onze juristen na welke cookies je nu allemaal gebruikt (dit zijn kleine bestanden die ofwel het technisch beheer regelen van de website, ofwel een bepaald gedrag van je bezoeker bijhouden), of je algemene voorwaarden op de website nog conform de laatste regelgeving zijn en of de bepalingen in je privacyverklaring voldoende helder zijn. 

De weg terugvinden in de wirwar van regels en wetgeving rond is lang niet vanzelfsprekend. We helpen je graag vooruit, en behoeden je voor onvolledigheden of fouten.  Word je graag ontzorgd? Samen maken we van jouw website of webwinkel een succesverhaal. Overtuigd? Kijk hoe we je kunnen helpen.