Zoals bij iedereen inmiddels wel bekend zal zijn is Facebook sinds 2014 eigenaar van Whatsapp, waarvoor destijds 19 miljard dollar werd betaald. Ongeveer anderhalve maand geleden maakte Whatsapp bekend haar privacy- en gebruikersvoorwaarden te wijzigen. Dit heeft tot gevolg dat Whatsapp voortaan informatie met Facebook gaat delen, terwijl Whatsapp de wereld destijds nog wel zo op het hart heeft gedrukt dat de overname dit nóóit tot gevolg zou hebben.

fbwpHoewel het internet er de afgelopen tijd vol mee heeft gestaan, volgt hier een kleine opfrissing van de veranderingen. Whatsappgebruikers moeten akkoord gaan met de gewijzigde privacyvoorwaarden. Wanneer een oplettende gebruiker hier meer informatie over wil, is via de ‘lees meer’ optie te zien dat Whatsapp het telefoonnummer en andere statistieken van de gebruiker doorgeeft aan Facebook. Vervolgens krijgen gebruikers 30 dagen de tijd om aan te geven dat ze niet willen dat deze gegevens worden gedeeld. Na deze termijn is de keuze definitief en is het wijzigen van de voorkeur niet meer mogelijk.

Het doel hiervan? Facebook wil deze informatie van Whatsapp gebruiken voor persoonsgerichte advertenties op haar website. Ook kan Facebook door middel van de informatie bijvoorbeeld meer gerichte vriendschapssuggesties doen. Zeg nou zelf, is het niet ideaal dat Facebook weet met wie jij de afgelopen week contact hebt gehad op Whatsapp, zodat je vervolgens door één klik op de knop ook Facebookvrienden kan worden? Wij hebben daar onze bedenkingen bij en vinden dat onze privacy op het spel staat door deze vernieuwde voorwaarden.

Vorige week heeft de Duitse versie van de Autoriteit Persoonsgegevens Facebook opgedragen de gegevens van Duitse Whatsappgebruikers te wissen. De Duitse privacyfunctionaris verklaart dat Facebook en Whatsapp gezien moeten worden als twee aparte ondernemingen. Daarom zou het een eigen beslissing moeten zijn van gebruikers om hun account met Facebook te verbinden, waarvoor vooraf toestemming gevraagd zou moeten worden. Nu dit niet is gebeurd, handelt Facebook volgens de Duitse privacywaakhond in strijd met de Duitse versie van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Wij verwachten niet dat Facebook hier zomaar mee in zal stemmen, zodat de rechter waarschijnlijk zal moeten beslissen of de Duitse privacywaakhond het bij het juiste eind heeft. Naar onze mening moeten de gebruikersvoorwaarden van Whatsapp aangepast worden, zodat gebruikers vooraf toestemming moeten geven of in ieder geval te allen tijde terug kunnen komen op hun beslissing over gegevensuitwisseling. De tijd zal leren of dit daadwerkelijk gaat gebeuren..